Delfshaven400 | Video’s

Delfshaven400 verliep anders dan gepland. Ketels aan de Kade kon niet doorgaan, evenals diverse andere activiteiten die op de menukaart stonden. Maar niet getreurd, we gaan het volgend jaar gewoon nog een keertje proberen. Komt goed dus. En ondanks alle tegenslag, zijn er wel degelijk een aantal mooie dingen tot stand gekomen. Zoals deze video’s bijvoorbeeld. Dus pak je popcorn en geniet

Docu-film | Str~mingen

Op 2 augustus 2020 was het precies 400 jaar geleden dat de Pilgrims vanuit Leiden via Delfshaven naar Amerika voeren.

Delfshaven400, Mayflower400 NL, Provincie Zuid-Holland, Stichting Verborgen Stad en TimeTransit Delfshaven staan stil bij deze gebeurtenis met o.a. deze docu waarin gesprekken met bewoners van de route je meenemen in een verhaal van migratie en identiteit, van trots over de plek waar je woont en van dromen over de toekomst.

Zo komen in de docu o.a. de Rotterdammers Lilia Costa (eigenaar van Lil’ Delfshaven), Alex van Stipriaan (professor migratiegeschiedenis Erasmus Universiteit), Wesley Dos Santos (oprichter iKapitein) en Eveline van Wanrooij (oprichter Rotterdam Discovery Tours en ‘Meest Gastvrije Rotterdammer 2017’) in beeld.

History010 | gesprekken over geschiedenis en thuis voelen in een wereldstad

Het was tijd voor een goed gesprek over wat geschiedenis betekent. Voor jou en voor mij, hier in Delfshaven, Rotterdam. Welke geschiedenis wordt belicht, en welke geschiedenis blijft verborgen? Welke oorlog herdenken we wel, en welke niet? Welke helden zien we wel in musea of op sokkels, en welke niet?

Ons verleden is niet in cement gegoten, maar een sociale constructie. Een goed voorbeeld hiervan is de toevoeging van Anton de Kom aan de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Een ander voorbeeld is het commentaar “dief” en “killer” op het standbeeld van Piet Heyn. Het is tijd om bekende historische personen of gebeurtenissen op een andere manier te begrijpen. Bijvoorbeeld door te kijken vanuit het perspectief van onderdrukten en tot slaaf gemaakten. Waar komen we vandaan? En waar gaan we naar toe? Rewind & forward.

In History010, op 22 juli 2020, zijn Sonya Dias en Jermaine Berkhoudt in gesprek gegaan met verschillende gasten over de actualiteit van geschiedenis. Gasten van dit bijzondere praatprogramma waren inwoners en werkers in Delfshaven. Vaste tafelgast was de antropoloog Francio Guadeloupe.

Dit was een initiatief van Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst i.s.m. Podium Grounds en Delfshaven400.

FESTIVAL TV | OPEN Rotterdam & Rotterdam Festivals

Door de coronacrisis ziet de Rotterdamse festivalzomer er anders uit dan je gewend bent. Om de festivalagenda levendig te houden zendt Rotterdam Festivals samen met OPEN Rotterdam FESTIVAL TV uit. Beleef toch nog de Rotterdamse festivals via rotterdamfestivals.nl.

Adios! Festival
Adios! kon vanwege de coronacrisis niet live op locatie doorgaan, maar via FESTIVAL TV zie je alsnog voorstellingen van koren en muziekgezelschappen. In de shows komt de historie van Delfshaven aan bod. Zo zie je onder meer een stukje uit de opera Pilgrim Girl over de geschiedenis van de Pilgrim Fathers.
In 2021 zal Delfshaven400 hopelijk wel plaats kunnen vinden zoals bedacht. Dan kan je Adios! alsnog beleven.

Kijk de aflevering hier terug:

Droomtheater
Een ander programma-onderdeel van Delfshaven400 is de Droomkoffer van Droomtheater Rotterdam. Een twee duizend jaar oud Chinees schimmenspel diende als inspiratie van de poppenvoorstelling, met na afloop een gesprek over reizen, emigratie en de veranderingen in eetgewoonten die een verhuizing met zich mee kan brengen.

Kijk de aflevering hier terug:

TimeTransit Delfshaven
Dit jaar zouden we stilstaan bij het vertrek van de pelgrimvaders van vier eeuwen geleden met het uitgebreide programma van Delfshaven400. Helaas kunnen door corona veel onderdelen niet doorgaan, maar Time Transit en de documentaire Str~mingen wel. De reis die de pelgrimvaders maakten binnen Holland zie je bij OPEN Rotterdam.

Kijk de aflevering hier terug:

Groeten uit Delfshaven

Preview van de buitenexpositie Groeten uit Delfshaven in de Voorhaven en Achterhaven door petites images.

De postzegels zijn tijdens de workshops Brieven aan Delfshaven van kinderatelier PUNT 5 gemaakt en zijn ook te zien in het digitale Postzegel Museum.

Nieuws