Four-nation commemoration

1 herdenking, 4 naties

In 2020 is het 400 jaar geleden dat de Pilgrims vanuit Nederland, via Engeland, naar Amerika reisden. Om deze bijzondere en belangrijke historische gebeurtenis te herdenken, bundelen de Verenigde Staten, de Wampanoag Nation, het Verenigd Koninkrijk en Nederland (Leiden en Delfshaven) de krachten door een inclusieve herdenking te organiseren. Met deze four-nation commemoration staan de vier naties stil bij de Pilgrims, de plekken die zij tijdens hun reis bezochten en de rol die zij speelden in de totstandkoming van de Verenigde Staten.

De positieve én negatieve consequenties die de reis van de Pilgrims tot gevolg had, zijn 400 jaar later nog steeds voelbaar. Mede daarom ligt de focus van de herdenkingen deels op thema’s die vandaag de dag relevant zijn. Denk aan migratie en culturele kruisbestuiving, maar ook aan tolerantie, onderdrukking en de gevolgen van de Europese expansie voor de native nations in Noord-Amerika. Aan de hand van lokale en internationale programma’s dragen deze herdenkingen bij aan wederzijds begrip en kritische reflectie. Ter lering én inspiratie voor de generaties van nu en die van morgen.

Leiden400 (Nederland)

Voordat zij naar Amerika vertrokken, brachten de Pilgrims twaalf jaar in Leiden door, vrij van religieuze vervolging door de Engelse kroon. 400 jaar na hun vertrek herdenkt Leiden deze bijzondere gasten van weleer tijdens Leiden400. Aan de hand van culturele, academische en educatieve programma’s leer je meer over de sporen die de Pilgrims in Leiden achterlieten en andersom.

Bekijk het volledige programma op leiden400.nl

Leiden400 is een alliantie tussen Erfgoed Leiden en omstreken, Museum De LakenhalLeiden Marketing en Pieterskerk Leiden.

Mayflower400 UK (Verenigd Koninkrijk)

Vanuit Leiden vertrokken de Pilgrims via Delfshaven naar de Engelse havenstad Plymouth. Daar verenigden zij zich met andere Pilgrims die eveneens naar Amerika wilden reizen. Met het schip de Mayflower reisden de Pilgrims naar Noord Amerika. 400 jaar nadat de Mayflower haar zeilen hees, staat Plymouth in het teken van deze bijzondere zeereis tijdens Mayflower400. Mayflower400 herdenkt de Pilgrims en belicht de erfenis die deze reizigers aan beide zijden van de Atlantische Oceaan nalieten. Net als Leiden400 en Delfshaven400 streeft Mayflower400 naar een veelzijdige herdenking waarbij thema’s als migratie en kolonialisme uitvoerig onder de aandacht worden gebracht.

Bekijk het volledige programma op mayflower400uk.org (alleen in het Engels).

Plymouth400 (Verenigde Staten)

In Amerika aangekomen, stichtten de Pilgrims een nederzetting die zij vernoemden naar hun (Engelse) haven van vertrek. 400 jaar later herdenkt Plymouth, Massachusetts de stichters van hun stad tijdens Plymouth400. De Pilgrims vestigden zich in het gebied waar de Wampanoag Nation woonden. De geschiedenis van de Pilgrims is dan ook innig vervlochten met de geschiedenis van deze natie, die de stammen Aquinnah en Mashpee omvat. Daarom herdenkt Plymouth400 de komst van de Pilgrims naar Noord Amerika samen met de Wampanoag Nation.

Bekijk het volledige programma op plymouth400inc.org (alleen in het Engels).

Beleef de geschiedenis van de Wampanoag met “Our”Story: 400 Years of Wampanoag History (alleen in het Engels). Elk jaar, in november, worden nieuwe hoofdstukken toegevoegd.

Nieuws