In de media | NRC Weekend

Genuanceerde viering Pilgrim Fathers in Rotterdam

door Marjolein Kooyman

400 jaar geleden vertrokken de pelgrimvaders uit Delfshaven. De gemeente heeft 350.000 euro voor de viering van dit „hete hangijzer”.
Op de zandbanken in het open water voor Delfshaven (waar later Schiemond is gebouwd), stapten op 22 juli 1620 elf vrouwen, zestien mannen en negentien kinderen aan boord van de Speedwell voor de oversteek naar Amerika. Dit bootje bleek zo gammel dat het maar net de kust van Engeland bereikte. Daar stapte het gezelschap noodgedwongen over op de grotere Mayflower om de oceaan over te steken. Vijf maanden later bereikten deze Pilgrim Fathers Massachusetts in de Verenigde Staten.

Ideologisch speelden de pelgrims een belangrijke rol bij het ontstaan van de huidige VS. Hun overtuigingen, zoals de scheiding van kerk en staat, vormen een belangrijke basis van de Amerikaanse constitutie. Verschillende Amerikaanse presidenten waaronder Obama, de Bushes en Roosevelt stammen van hen af.

“Het verhaal van de Pilgrim Fathers kent twee kanten. Het is het verhaal van eigenheid. Opkomen voor je cultuur en je geloof. Maar ook van dominantie, overheersing, roofzucht en uitbuiting.” – Ted Poot, voorzitter stichting Pilgrim Harbour

Lees het hele artikel op www.nrc.nl

Nieuws