Interview met Danny van der Kroef, uitbater van Café de Oude Sluis

In aanloop naar het Delfshaven Festival trekt Eveline van Wanrooij Delfshaven in om met ondernemers te praten die zich in dit unieke stukje Rotterdam vestigden. Met Danny van der Kroef bijvoorbeeld, de onvolprezen uitbater van Café de Oude Sluis!

Wanneer ben je geboren en waar stond je wieg?
Ik ben geboren aan de s’ Gravendijkwal maar opgegroeid op Zuid, in IJsselmonde. Ik ben een échte stier!

Hoe ben je in Delfshaven beland?
Voor ik bij de Oude Sluis ging werken, werkte ik bij Café Voigt, een kleine kroeg in een zijstraat van de Nieuwe Binnenweg. Voor mijn werk ben ik naar West verhuisd en hier ook gebleven. Inmiddels werk ik 30 jaar bij Café de Oude Sluis waarvan inmiddels ruim 10 jaar als eigenaar.

Wat verkoop je en waar ben je het meest trots op? 
We hebben alle trappistenbieren! Dat zijn er 12 in totaal, waarvan de trappist van West Vleteren veruit het meest bijzonder is! Er is moeilijk aan het trappistenbier te komen omdat de  monniken van de Sint-Sixtusabdij alleen bier brouwen om in in hun eigen onderhoud te voorzien. Je kunt maar een krat per keer kopen en dan moet je je kenteken doorgeven, het is heel lastig om eraan te komen. Maar toch kun je West Vleteren bestellen bij de Oude Sluis! En dat is best uniek, er zijn genoeg cafés die beweren dat ze het hebben maar het dan nét niet voorradig is. In de nabije toekomst ga ik ook de zure bieren van spontane gisting gaan verkopen. Zoals bier eigenlijk is ontstaan, dat zie je ook niet overal.

Welke klant zul je nooit meer vergeten?
Er zijn al zoveel bijzondere gasten voorbij gekomen, maar de meest bijzondere klant was toch wel Allard Budding. Hij kwam zo vaak bij de Oude Sluis dat het een vriend werd. Samen gingen we nog wel eens naar Amsterdam, waar we dan wel met iets cultureels begonnen. Hij was er soms wel vijf dagen per week, soms alleen voor een koffie en een praatje. Hij was kunstenaar en heeft zelfs ooit een Koninklijke onderscheiding gekregen. Hij droeg tijdens die ceremonie trouwens een shirt met het gezicht van Koningin Beatrix! Hij is drie jaar geleden helaas overleden maar er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan hem denk.

Waar kijk je het meest naar uit bij het Delfshaven Festival?
We mogen elk jaar bij Ketels aan de Kade de catering doen en ook bij dit festival werden we gevraagd. Ik kijk vooral heel erg uit naar de zaterdag dat wij er met onze bierkraam staan. Het wordt dit jaar bijzonder want we verkopen alleen bier dat gebrouwen is in Rotterdam. Ik heb er heel veel zin in!Behalve Danny zijn er in Delfshaven natuurlijk veel meer mooie ondernemers te vinden. Wie zijn deze mannen en vrouwen die voor dag en dauw uit de veren komen om hun producten en diensten aan de man te brengen? Tijdens Open Delfshaven, onderdeel van Delfshaven Festival, geven ze je een exclusief kijkje in hun keukens. Kom daarom deze zomer naar Delfshaven Festival, drink een biertje bij Danny, en leer meer over ondernemerschap in Delfshaven, het Pareltje van Rotterdam!