Interview met Marie-Jozé Willems, de Burger Queen van Poolcafé Delfshaven

In aanloop naar het Delfshaven Festival trekt festivalreporter Eveline van Wanrooij Delfshaven in om met ondernemers te praten die zich in dit unieke stukje Rotterdam vestigden. Met de onvolprezen Burger Queen Marie-Jozé Willems bijvoorbeeld, die op de Aelbrechtskolk het Poolcafé Delfshaven bestiert

Hoe heet je en waar stond je wieg?
“Mijn naam is Marie-Jozé Willems en mijn wieg stond in Wijchen. Wijchen spreek je uit als Wiegen overigens, toevallig.

Hoe ben je in Delfshaven beland?
“Na mijn studie aan de toneelschool in Arnhem ben ik naar Rotterdam gegaan. Ik heb hier veel verschillende soorten banen gehad; van kunstzinnige projecten in Vlaardingen tot adjunct directeur van ROC Zadkine. Op het Heemraadsplein ben ik uiteindelijk Richard tegengekomen, mijn man. Hij werkte daar in een bekend café. Toen ik na 25 jaar besloot weg te gaan bij Zadkine, hebben Richard en ik een poolcafé geopend in Delfshaven. We woonden in Delfshaven en wilden ook graag hier wat doen. Eerst hadden we ons oog laten vallen op het oude pand van RTV Rijnmond, maar het werd dit prachtige pand waar ooit scheepsmachines werden gemaakt, de Cupedofabriek. We hebben uiteindelijk een horecavergunning gekregen, waar we de gemeente nog steeds heel dankbaar voor zijn.”
_
Wat verkoop je en waar ben je het meest trots op?
“We zijn een poolcafé waar je kunt poolen of workshops poolen kan doen. Daarnaast verkopen we hamburgers van hoge kwaliteit. Richard heeft een poos in Amerika gewoond waar hij een hoop culinaire hamburgerideeën heeft opgedaan. We werken met het meest hoogwaardige biologische vlees wat we konden vinden, uit Limousin. Eigenlijk ben ik het meest trots op de Poolcafé Delfshaven burger, verzonnen door mijn dochter Bo; een hamburger met brie, bacon en gebakken uitjes. Of die met Bleu d’Auvergne kaas en mangochutney, zó’n bijzondere smaak. Geloof het of niet, Richard is tegenwoordig veganistisch, dus we hebben ook een unieke vegan burger en een vegetarische burger op de menukaart staan.
_
Welke klant zul je nooit meer vergeten?
“We hebben het hier niet over klanten maar over gasten.” De interviewer moet Marie-Jozé hierop volledig gelijk geven. “Onze meest bijzondere gast was toch wel Robin van Persie. Hij kwam nog even informeren of het in orde was om als Feyenoorder in dit Spartabolwerk te spelen. Geweldige kerel!
_
Waar kijk je het meest naar uit bij het Delfshaven Festival?
“Waar ik nog het meest zin in heb, is om met de andere ondernemers van Delfshaven weer eens samen op te trekken. Dat we samen weer eens een topdag neerzetten met gezellige drukte. Ja, daar heb ik ongelooflijk veel zin in.”