Interview met Marion Rutten (geen familie van!)

In aanloop naar het Delfshaven Festival trekt onze onvolprezen festivalreporter Eveline van Wanrooij geregeld Delfshaven in om met ondernemers te praten die zich in dit unieke stukje Rotterdam vestigden. Met Marion Rutten bijvoorbeeld, die in haar kinderatelier Punt 5 kinderen in creatieve groeibriljanten verandert……….

Hoe heet je en waar stond je wieg?
“Mijn naam is Marion Rutten. Mijn wieg stond in 1974 in Nijmegen. Let je alsjeblieft op dat je er een n achter zet? Ik ben géén familie van Mark Rutte”

Hoe ben je in Delfshaven beland?
“Ik ging studeren aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, maar koos er voor om in Rotterdam te gaan wonen. Het leek me gewoon leuker om in Rotterdam te wonen dan in Den Haag. Ik kwam terecht op de Grote Visserijstraat en dacht dat ik door het Spijkerkwartier in Arnhem wel wat gewend was….. De tweede dag dat ik er woonde stond de politie al voor de deur met de vraag of ze vanuit mijn huis een pand mochten surveilleren. Echt Wild West, maar dat is gelukkig een stuk minder geworden. Ik heb Delfshaven beter zien worden, vooral doordat de drugsoverlast verdwenen is. Ik woon nu aan het Kleiwegkwartier.”

Wat verkoop je en waar ben je het meest trots op?
“Punt 5 is een kinderatelier waar je lessen kunt volgen en workshops in beeldende kunst. We werken vooral met etsen en houtsnedes. Als kunstenaar verbind je mensen aan elkaar, dat is ook een vorm van kunst; peuters, gehandicapten of bejaarden van alle achtergronden komen hier over de vloer. . Eigenlijk is Punt 5 een kunstwerk op zichzelf!”

Welke klant zul je nooit meer vergeten?
“Het is moeilijk om iemand uit te kiezen! Ik kan zoveel voorbeelden noemen van kinderen uit de wijk die dachten dat ze niet goed genoeg waren en na het zien van het eindresultaat, helemaal trots op zichzelf waren. Maar als ik dan iemand moet noemen, zou ik mijn grote voorbeeld en inspiratiebron Joekie Simak willen noemen. De kunstenares van Fikkie aan de Nieuwe Binnenweg heeft een grote rol gespeeld in mijn leven. Dat begon al toen ik 22 was en net afgestudeerd. Zij was toen bijna 90. Ik heb zóveel van haar geleerd, keramiek, klei en brons gieten. Ze was dol op alle soorten mensen! Ze werd een oma voor mijn kinderen, eigenlijk werden we familie van elkaar compleet met Kerst en Oud & Nieuw samen vieren.”

Waar kijk je het meest naar uit bij het Delfshaven Festival?
“Dat heel Delfshaven weer volloopt met de kindertjes uit de wijk! Ik kijk enorm uit naar het kinderprogramma. Ik zie dagelijks hoeveel talent kinderen hebben, het zou mooi zijn als deze kinderen een groot podium krijgen.”