Interview met sieraadontwerpster Petra Jongmans

In aanloop naar het Delfshaven Festival trekt Eveline van Wanrooij Delfshaven in om met ondernemers te praten die zich in dit unieke stukje Rotterdam vestigden. Met Petra Jongmans bijvoorbeeld, die op de Voorstraat in Delfshaven een atelier bestiert waar ze prachtige sieraden ontwerpt.

 

Hoe heet je en waar stond je wieg?
“Mijn naam is Petra Jongmans en ik ben in 1961 geboren in Zierikzee. In navolging van het vorige interview met Danny kan ik beter niet mijn sterrenbeeld vertellen, want die staat niet zo goed bekend. Het is namelijk Leeuw haha.”

 

Hoe ben je in Delfshaven beland?
“Toen ik 20 was, studeerde ik aan het conservatorium aan de Pieter de Hoogweg. Ik werd de pianiste van het Delfshavens kinderkoor en woonde ik aan de Heemraadssingel op kamers, dus ik was vaak in Delfshaven. Op Koninginnedag 2012 zagen mijn man en ik dit pand met een Te Huur bord en waren op slag verliefd.”

 

Wat verkoop je en waar ben je het meest trots op?
“Na 25 jaar in de theaterwereld, was ik toe aan iets nieuws en heb de overstap naar goudsmid gemaakt. Samen met Marieke van Zeijl die hier in september 2020 bij is gekomen, maken en ontwerpen we ambachtelijke sieraden. Ook geven we workshops en mochten we de Erasmusspeld ontwerpen en maken. Ook met het ‘Pareltje van Delfshaven’ hebben we grote plannen; dat is een korte wandeling door Delfshaven, gevolgd door een workshop sieraden maken met veel lekkers en natuurlijk het maken van het sieraad.”

 

Welke klant zul je nooit meer vergeten?
“Er kwamen hier ooit drie dames binnen, een vrouw van bijna 80 met haar twee dochters. Haar man was overleden en ze hadden de wens van de twee trouwringen één ring te maken. Onverwacht viel moeders oog op een ketting gemaakt uit kleine rondjes. Ze raakte meteen geïnspireerd en riep ”dat wil ik; ik wil een ring met zeven rondjes, voor elk kind een rondje!” We ontwierpen een ring die gemaakt is uit de twee ringen die aan een kant vastzitten aan elkaar en aan de andere kant ‘opgevuld’ zijn met zeven wit gouden rondjes. Een ring die symbool staat voor het hele gezin. Ze vond het prachtig! De dochters hebben nog wel eens foto’s opgestuurd waar je haar duidelijk heel opzichtig ziet zitten met de ring. We waren zelf ook erg trots op het resultaat.”

 

Waar kijk je het meest naar uit bij het Delfshaven Festival?
We hebben enorm veel zin om onze deur weer open te zetten en ons enthousiasme voor het vak weer met anderen te delen.

 

Behalve Petra zijn er in Delfshaven natuurlijk veel meer mooie ondernemers te vinden. Wie zijn deze mannen en vrouwen die voor dag en dauw uit de veren komen om hun producten en diensten aan de man te brengen? Tijdens Open Delfshaven, onderdeel van Delfshaven Festival, geven ze je een exclusief kijkje in hun keukens. Kom daarom deze zomer naar Delfshaven Festival, neem een kijkje in Petra’s atelier, en leer meer over ondernemerschap in Delfshaven, het Pareltje van Rotterdam!