History010: Live Stream

Datum:
22 jul 2020
Tijd:
18:00 - 19:00 uur
Locatie:
Grounds & LIVE STREAM
Entree:
Gratis
Organisatie:
Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst

Een bijzonder praatprogramma met Sonya Dias en Jermaine Berkhoudt, vaste tafelgast antropoloog Francio Guadeloupe en inwoners en werkers in Delfshaven.

Het is tijd voor een goed gesprek over wat geschiedenis betekent. Voor jou en voor mij, hier in Delfshaven, Rotterdam. Welke geschiedenis wordt belicht, en welke geschiedenis blijft verborgen? Welke oorlog herdenken we wel, en welke niet? Welke helden zien we wel in musea of op sokkels, en welke niet?

Ons verleden is niet in cement gegoten, maar een sociale constructie. Een goed voorbeeld hiervan is de toevoeging van Anton de Kom aan de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Een ander voorbeeld is het commentaar “dief” en “killer” op het standbeeld van Piet Heyn. Het is tijd om bekende historische personen of gebeurtenissen op een andere manier te begrijpen. Bijvoorbeeld door te kijken vanuit het perspectief van onderdrukten en tot slaaf gemaakten. Waar komen we vandaan? En waar gaan we naar toe? Rewind & forward.

In History010 gaan Sonya Dias en Jermaine Berkhoudt in gesprek met verschillende gasten over de actualiteit van geschiedenis. Gasten van dit bijzondere praatprogramma zijn inwoners en werkers in Delfshaven. Vaste tafelgast is de antropoloog Francio Guadeloupe.

Volg het gesprek live op 22 juli van 18.00-19.00 via: https://www.facebook.com/Delfshaven400/

Extra informatie:
History010 wordt georganiseerd door Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst.
In samenwerking met: Podium Grounds, Gebiedscommissie Delfshaven en Delfshaven400.

OOK LEUK OP 22 JULI

TimeTransit Sneak Preview
Van 15:00 tot 18:00 bekijk je online alvast enkele virtuele reconstructies van Delfshaven uit 1620 en stel vragen aan een team experts: Eveline Wanrooij (stadsgids in Delfshaven), Ferrie Weeda (historicus, gids en publicist over Delfshaven) en Theo Pronk (historicus aan de Erasmus Universiteit en maker van de VR-reconstructies).

Vetrek Pilgrim Fathers uit Delfshaven
Van 14:00 tot 17:00 een programma rond het vertrek van de Pelgrims in 1620 met een lezing van Bert Trap in de Pelgrimvaderskerk en muziek met Waldin Roes op Museumschip de Halve Maen.