TimeTransit Delfshaven portret: Eelco Rietveld

Elke week deelt TimeTransit portretten en verhalen over de bewoners en de geschiedenis van Delfshaven. Deze mooie, bijzondere en interessante verhalen lees je hier en via de TimeTransit app of website. Deze week het verhaal van Eelco Rietveld.

Eelco Rietveld is geboren in Haastrecht in 1969. Hij woont sinds 1988 in Delfshaven en sinds vorig jaar op de Overijsselse tjalk ‘Jodocus’ in de Voorhaven. Beroep: duurzaam innovatieadviseur.

Eelco Rietveld: “ Toen ik na 3 jaar weer terugkwam naar Delfshaven voelde dat meteen als thuiskomen.”

Het was voor Eelco duidelijk dat hij iets van de wereld wilde zien en niet in Haastrecht wilde blijven wonen. Als klein ventje kwam hij regelmatig in Rotterdam omdat zijn vader bij de PTT werkte naast het Centraal Station in Rotterdam. Toen hij in 1987 ging studeren aan de TU Delft was het voor hem dan ook logisch om in Rotterdam te gaan wonen.

Eelco: “Rotterdam zat in mijn DNA. Ik kwam in Delfshaven terecht omdat daar in die tijd veel leegstand was en het kraken werd gedoogd. Het was een wijk met veel prostitutie, drugsoverlast, inbraken en illegalen.  Bezoekers durfde ‘s avonds niet over straat als ze bij mij langskwamen. Ik vond het niet erg. Het had een dualistisch karakter: er was heel veel armoede maar ook heel veel leven. Het volkse en de gezelligheid waren er al.

Ik heb op diverse plekken in Delfshaven gewoond en heb even een uitstapje gemaakt naar Kralingen. Toen ik na 3 jaar weer terugkwam naar Delfshaven voelde dat meteen als thuiskomen. Sinds 2019 woon ik met mijn kinderen op een schip aan de Voorhaven in Historisch Delfshaven. Het historische karakter van de haven is geweldig, ik had meteen een museumgevoel. Het is ook een oase van rust, ik word wakker met de watervogels.

De diversiteit van Delfshaven vind ik erg leuk, maar de drukte van de Schiedamseweg vreselijk. Ik ben blij dat ik de rust van Historisch Delfshaven heb. Ik wil graag op het schip blijven wonen, ik vind het belangrijk om zelfvoorzienend te zijn en geen footprint te hebben. Als ik wil zou ik zo weg kunnen varen en een andere woonplaats kunnen zoeken. Dat geeft zo veel vrijheid. Maar voorlopig blijf ik hier om te genieten van Delfshaven.”

TimeTransit Delfshaven: maak een tijdreis naar het Delfshaven van 400 jaar geleden én ontmoet bewoners toen en nu.  Voor meer verhalen volg ons op social media en/of ga naar timetransit.nl of download de gratis app in de Google Play en App Store.

Nieuws