TimeTransit-Lilia Costa voor Lil' Delfshaven, 2020 © Stichting Verborgen Stad

TimeTransit Delfshaven portret: Lilia Costa

Elke week deelt TimeTransit portretten en verhalen over de bewoners en de geschiedenis van Delfshaven. Deze mooie, bijzondere en interessante verhalen lees je hier, en vanaf 22 juli, via de TimeTransit app of website. Deze week het verhaal van Lilia Costa.

Lilia: “De saamhorigheid die je in Delfshaven hebt is vrij uniek. Mensen kennen elkaar, geven om elkaar en kijken naar elkaar om.”

Lilia is eigenaar van Lil’ Delfshaven, een ontmoetingsplek met lokale producten, events, kunst, koffie en meer in het oude brugwachtershuisje van de Lage Erfbrug. Ook is zij lid van de gebiedscommissie Delfshaven. Lilia is in 1982 geboren in Portugal, in Matosinhos, net als Rotterdam een havenstad. In 1996 is Lilia naar Nederland gekomen en heeft de internationale schakelklas van Wolfert van Borselen gevolgd. Haar ouders waren gescheiden en haar moeder was begin jaren ‘90 al naar Nederland vertrokken om hier te werken. Sinds 2004 woont Lilia in Delfshaven.

Op haar 19e is Lilia teruggegaan naar Portugal om te kijken of ze het daar leuk vond. Lilia: “Als je ergens naar toe verhuisd blijft het altijd knagen. Je hebt het gevoel dat je er hier niet 100% bij hoort en dat je hart daar ligt waar je vandaan komt. Portugal is heel leuk maar het is ook een hele harde wereld. Voor mij zijn onafhankelijk zijn en jezelf kunnen ontwikkelen heel belangrijk. Dat zijn dingen waar je in Portugal in beperkt wordt, je leeft er veel meer in armoede. Dat je in Nederland kan doen wat je wilt, zonder beperkingen, heeft mij doen kiezen voor Nederland.

Mensen met een andere culturele achtergrond leven in twee werelden. Je voelt, en dat hoor je vaak bij jongeren, dat je nergens bij hoort. Maar in Rotterdam, zijn we allemaal Rotterdammers. Je hebt altijd een gemeenschappelijke factor met elkaar. Je moet vooral openstaan en nieuwsgierig zijn naar je medemens. Onze wereld kent heel veel werelden en subculturen en hier komt alles bij elkaar. Het gaat altijd wel goed.

Ik vind Delfshaven geweldig. Ik heb overal in Rotterdam gewoond en de saamhorigheid die je in Delfshaven hebt is vrij uniek. Mensen kennen elkaar, geven om elkaar en kijken naar elkaar om. Bij Lil’ Delfshaven merk ik hoe betrokken mensen zijn en openstaan voor nieuwe ideeën. Je wordt meteen opgenomen in een netwerk. Er zijn erg veel kunstenaars en muzikanten in de wijk. Het is prachtig om te zien hoeveel talent er hier is.

Dat ik in Delfshaven wil blijven is iets dat vaststaat. Ik draag Delfshaven met me mee. Het is een bijzondere wijk en het zou fijn zijn als ik hier wat langer kan blijven. Ik heb veel steden bezocht in diverse landen. Er zijn weinig landen waar het beter geregeld is dan in Nederland. En Rotterdam is de enige stad in Nederland die zoveel beweegt en groeit. Dat past bij mij. Ik zou niet weten waar ik anders zou willen wonen. We hebben het goed hier.”

TimeTransit Delfshaven: maak een tijdreis naar het Delfshaven van 400 jaar geleden én ontmoet bewoners toen en nu.  Voor meer verhalen volg ons op social media en ga vanaf 22 juli 2020 naar timetransit.nl of download de gratis app in de Google Play en App Store.

Nieuws