TimeTransit-Sándor Csenki, Schiedamseweg, 2020©Stichting Verborgen Stad

TimeTransit Delfshaven portret: Sándor Csenki

Elke week deelt TimeTransit portretten en verhalen over de bewoners en de geschiedenis van Delfshaven. Deze mooie, bijzondere en interessante verhalen lees je hier, en vanaf 22 juli, via de TimeTransit app of website. Deze week het verhaal van Sándor Csenki.

Sándor Csenki is postbezorger en houdt zich daarnaast bezig met duurzame energie. Sándor is in 1981 in Csongrád geboren, een stad in het zuiden van Hongarije. In 2012 is hij naar Nederland gekomen en in 2018 naar Delfshaven.

Sándor: “Mijn gevoel zei me dat ik in Delfshaven moest gaan wonen. Dat was een goede keuze.”

Sándor is naar Nederland gekomen vanwege het politieke klimaat in Hongarije. Nederland was een logische keuze omdat mensen uit andere landen en culturen er welkom zijn. Veel mensen spreken Engels, wat handig is als je nog geen Nederlands spreekt; kunst en cultuur zijn er belangrijk en het is een tolerant land, als iemand het ergens niet mee eens is kan je er over praten.

Sándor: “In Hongarije heb ik filosofie gestudeerd. Het is lastig om daar hier iets mee te doen omdat de taal een barrière is en de referentiekaders in Nederland anders zijn. Ik werk tijdelijk als postbezorger en hou mij  daarnaast bezig met duurzame energie want dat heeft mijn interesse. Ik ben betrokken bij WijkEnergieWerkt waar ik mij inzet voor de energietransitie van de wijk. Ook volg ik een opleiding tot zonnepanelen monteur.

Via Amsterdam en Den Haag ben ik naar Rotterdam gekomen. Ik kwam regelmatig in Rotterdam bij vrienden en dat gaf meteen een goed gevoel. Ik kon kiezen uit een kamer op het het Noordereiland en in Delfshaven. Mijn gevoel zei me dat ik in Delfshaven moest gaan wonen. Dat was een goede keuze. Ik vind het fijn om hier te wonen. Door het bezoeken van bijeenkomsten kwam ik in contact met andere wijkbewoners en er is altijd iemand die mij begroet.

Het fijnste aan Delfshaven vind ik dat er water is. Mijn geboorteplek is ook naast een rivier. Ik heb een balkon aan het water en dat is heerlijk. De kleuren zijn zo mooi, soms heb ik last van het verkeer maar zondagochtend is ‘magic’. Er zijn hier relatief weinig toeristen en daar ben ik heel blij mee.

Vriendschap en liefde zijn voor mij belangrijk. Nu, stap voor stap, heb ik hier vrienden, liefde nog niet. Als het kan blijf ik in Delfshaven. Maar als ik iemand leer kennen kan dat dingen veranderen, zeker in een multicultureel gebied als Delfshaven.”

TimeTransit Delfshaven: maak een tijdreis naar het Delfshaven van 400 jaar geleden én ontmoet bewoners toen en nu.  Voor meer verhalen volg ons op social media en ga vanaf 22 juli 2020 naar timetransit.nl of download de gratis app in de Google Play en App Store.

Nieuws