TimeTransit Delfshaven portret: Virginia Gil

Elke week deelt TimeTransit portretten en verhalen over de bewoners en de geschiedenis van Delfshaven. Deze mooie, bijzondere en interessante verhalen lees je hier, en vanaf 2 augustus, via de TimeTransit app of website. Deze week het verhaal van Virginia Gil.

Virginia: “Ik voel mij hier thuis en dat is een fijn gevoel.”

Virginia Gil is in 1965 geboren in Angola, destijds een Portugese kolonie. Haar opa was Portugees en haar familie had diverse plantages in Angola. Vanwege de revolutie moesten ze alles achterlaten en is ze op haar 9e met haar vader naar Portugal gevlucht. Tien jaar later is ze naar Nederland gekomen om te werken. Sinds 2018 beheert ze samen met Erwin Nederhoff de molenwinkel van molen De Distilleerketel in Delfshaven. Ze verkopen meelproducten van het maalbedrijf van De Schiedamse Molens, aangevuld met andere producten.

Virginia: “Voor vluchtelingen uit Angola was het in Portugal lastig om naar school te gaan en een goeie baan te vinden. Er was veel discriminatie en je kreeg alleen laaggeschoolde banen. Dat was niet mijn doel dus ben ik als au pair gaan werken. Ik wilde naar de Verenigde Staten maar kwam toevallig in Nederland terecht.

Ik ben blij dat ik naar Nederland ben gekomen. Als ik in Portugal was gebleven had ik dit leven niet gehad.  Natuurlijk was het ook eng, ik kwam als jonge meid in een land waar ik nog nooit van had gehoord. Ik heb veel Nederlandse mensen ontmoet die mij hebben geholpen. Dus ik had geluk.

Ik woon sinds ik in Nederland ben in Rotterdam en tijdens een excursie in Historisch Delfshaven zag ik dat ze iemand zochten om de molenwinkel te beheren. Ik had altijd al een droom om een eigen zaak te beginnen, net als mijn vader. We zijn erg blij met de plek. We zijn met open armen ontvangen door bewoners en ondernemers. Ik voel mij hier thuis en dat is een fijn gevoel.

Ik ben blij met wat ik nu heb bereikt maar het kan nog beter. Mijn doel is dat ik alles wil laten zien wat ik kan. Ik hou ook van koken, schilderen en muziek. Ik wil heel graag in Rotterdam blijven. Ik heb hier veel geleerd en meegemaakt, mijn dochters zijn hier geboren en ik heb veel vrienden.”

TimeTransit Delfshaven: maak een tijdreis naar het Delfshaven van 400 jaar geleden én ontmoet bewoners toen en nu.  Voor meer verhalen volg ons op social media en ga vanaf 2 augustus 2020 naar timetransit.nl of download de gratis app in de Google Play en App Store.

Nieuws