Hatice Kaplan voor Feyza Market, 2020 © Stichting Verborgen Stad

TimeTransit Delfshaven portret: Hatice Kaplan

Elke week deelt TimeTransit portretten en verhalen over de bewoners en de geschiedenis van Delfshaven. Deze mooie, bijzondere en interessante verhalen lees je hier, en vanaf 22 juli, via de TimeTransit app of website. Deze week het verhaal van Hatice Kaplan.

Hatice Kaplan is met haar man eigenaar van Feyza Market in de Spanjaardstraat. Hatice is geboren in 1969 in Turkije en woont vanaf 1987 in Nederland. In 1989 kwam Hatice naar Rotterdam Delfshaven.

De vader van Hatice was een van de eerste arbeidsmigranten en werkte in Den Bosch. Hatice: “Toen ik 18 werd moest ik van mijn opa naar mijn vader in Nederland om te werken als naaister. Twee jaar later ben ik getrouwd en vertrok ik van Oss naar Rotterdam Delfshaven. In het begin was ik bang voor al die mensen met verschillende nationaliteiten, dat kende ik niet. Dat duurde een jaar of twee.”

De man van Hatice is groenteboer en in 1997 beginnen ze een groentewinkel in de Spanjaardstraat. Ze noemen het Feyza Market, naar hun dochter Feyza. De groentewinkel is inmiddels uitgebreid met een grote moestuin en een groothandel in groenten. Hatice is blij met wat ze heeft bereikt met werk en de opvoeding van de kinderen. Hatice: “Mijn zoon werkt in de winkel, mijn dochter heeft het geprobeerd maar is toch gaan studeren. Mijn droom was om juffrouw te worden maar doordat ik altijd ben blijven werken en voor mijn kinderen zorgde is dat er niet van gekomen. Mijn dochter heeft mijn droom waargemaakt, zij werkt nu met kinderen.”

“Ik ben van plan om in Delfshaven te blijven want ik vind het hier fijn. Het is een goede buurt met goede mensen met verschillende nationaliteiten. Ik ontmoet veel mensen in de winkel en er zijn veel vaste klanten. Dan maak ik een praatje en drinken we koffie. Toen mijn opa mij naar Nederland stuurde was ik daar niet blij mee maar nu ben ik hem erg dankbaar.”

TimeTransit Delfshaven: maak een tijdreis naar het Delfshaven van 400 jaar geleden én ontmoet bewoners toen en nu.  Voor meer verhalen volg ons op social media en ga vanaf 22 juli 2020 naar timetransit.nl of download de gratis app in de Google Play en App Store.

Nieuws